Z pomocą dla Ukrainy

Ruszyliśmy z pomocą potrzebującym obywatelom Ukrainy. Lewiatan i Fundacja PSH Lewiatan. Blisko Twoich potrzeb organizują pomoc dla osób dotkniętych skutkami wojny w Ukrainie współpracując z najstarszą polską organizacją humanitarną Polskim Czerwonym Krzyżem. Na działalność humanitarną prowadzoną przez PCK przeznaczono 200 tysięcy złotych.

Wojna wybuchła i nikt z nas nie wie, jak długo potrwa. Teraz ważne jest by pomoc była ciągła, przemyślana i dopasowana do konkretnych potrzeb – mówi Katarzyna Długa, prezes Fundacji PSH Lewiatan Blisko Twoich potrzeb.

Sto tysięcy złotych zostanie wykorzystana przez PCK na zakup najpotrzebniejszych rzeczy takich jak koce, śpiwory czy pościel i materace.  Kolejne 100 tysięcy złotych to pomoc rzeczowa przekazana PCK przez sieć Lewiatan.

Dodatkowo od początku wojny na Ukrainie w sklepach sieci trwają spontaniczne zbiórki produktów na rzecz organizowanych transportów na granicę, w głąb Ukrainy, ale także dla przybywających do naszego kraju uchodźców z Ukrainy. Będą one prowadzone systematyczne we współpracy z ogólnopolskim partnerem Polskim Czerwonym Krzyżem. Rekomendujemy też współpracę z zaufanymi i organizacjami pomocowymi takim jak: Banki Żywności, Caritas czy samorządowe organizacje.

Każdy z nas w geście solidarności może cały czas wspierać lokalne zbiórki jakie będą odbywały się sklepach Lewiatana, które działają w całej Polsce – dodaje Katarzyna Długa.