Wspieram lokalne

Wspieram lokalne to inicjatywa Tomasza Phana, franczyzobiorcy Lewiatana. Projekt definiuje zasady jakimi kieruje się PSH Lewiatan, czyli: współtworzenie, współdecydowanie i współodpowiedzialność. Pomysł przedsiębiorcy zyskał wsparcie organizacyjne Fundacji. Stworzyliśmy ramy programu, opracowaliśmy wymaganą przepisami prawa dokumentację. Fundacja opracowała także pakiet materiałów promocyjnych. Wybór celów pomocowych i ich realizacja leży w gestii franczyzobiorców i Spółek Regionalnych.

Wspieram lokalne” na Mazowszu to pilotaż programu, który docelowo będzie realizowany przez franczyzobiorców w całej Polsce. Pierwsza jego odsłona zakończyła się sukcesem do szpitali w Warszawie i okolicach trafiły 2 tony środków higienicznych, chemii osobistej oraz napojów. W akcję zaangażowało się ponad 60 sklepów sieci Lewiatan i ponad 150 pracowników z terenu Lewiatan Mazowsze.

Idea projektu jest spójna z kampanią komunikacyjną PSH Lewiatan „Wybieram lokalne” podkreślającą znaczenie lokalnych produktów i relacji. Lokalność to sposób działania Lewiatana od ponad 25 lat, który wynika z wartości firmy i siły lokalnych relacji 2.100 przedsiębiorców. Celem obu projektów jest pokazanie, dlaczego warto wspierać lokalność wybierając produkty, które pochodzą od polskich rolników i producentów i pomagając ludziom w najbliższej okolicy. Więcej o projekcie można przeczytać na stronie https://wybieramlokalne.pl/

zbiórka żywności

Zbiórki żywności

W Polsce według aktualnych danych około 1,6 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie. To właśnie z myślą, o tych osobach od kilku lat organizowane są zbiórki żywności koordynowane przez Federację Polskich Banków Żywności i Caritas Polska. Przedsiębiorcy Lewiatana zawsze chętnie angażują się w tego typu akcje. Przed każdymi świętami w naszych placówkach można spotkać wolontariuszy i kosze dedykowane zbiórce.

Pierwszą ogólnopolską akcją Fundacji Lewiatana jest zbiórka żywności prowadzona we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności. I choć pandemia zmieniła charakter zbiórki – w naszych sklepach nie było wolontariuszy, to produkty można było jak zawsze kupić i włożyć do oznakowanych koszy stojących w okolicy kas. Pomimo trudności udało nam się wspólnie z naszymi klientami zebrać 8 ton produktów spożywczych.

Podsumowanie całej akcji można znaleźć na stronie https://bankizywnosci.pl/

Lewiatan dla szpitali

Pandemia zaskoczyła nas wszystkich. Kolejny raz okazało się jednak, że nasi rodacy w sytuacji kryzysu potrafią się zjednoczyć i pomagać potrzebującym. W całym kraju ruszyły akcje pod hasłem „Pomocy medykom”. My także nie pozostaliśmy obojętni. Widząc ogromne potrzeby personelu lokalnych szpitali, wynikające z pandemii koronawirusa, ruszyliśmy z pomocą. Już na początku pandemii sieć Lewiatan dostarczyła 30 szpitalom 50 palet środków higienicznych oraz butelkowanej wody pitnej. Spółki w regionach po rozmowach z dyrekcją szpitali spełniali inne potrzeby kadry medycznej takie jak zapas bielizny osobistej dla pacjentów szpitali zakaźnych, których nikt nie mógł odwiedzać czy fotele do odpoczynku dla lekarzy.

Wciąż docierały do nas informacje, że w wielu placówkach medycznych brakuje środków higienicznych czy wody, a nawet tak prozaicznych rzeczy jak długopisy. Dlatego jedną z pierwszych akcji naszej nowo założonej fundacji też była pomoc dla szpitali i palcówek medycznych. Na przełomie listopada i grudnia Fundacja PSH Lewiatan. Blisko Twoich potrzeb do 20 szpitali w całej Polsce dostarczyła 83 palety z najbardziej potrzebnymi produktami: wodą, środkami chemicznymi i artykułami higienicznymi.

pomoc dla szpitali